Alkalmazott módszereim

Néhány szó magamrólDr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos vagyok, pszichoterapeuta szakorvos, hipnoterapeuta képzettséggel. Idegi és lelki zavarok kezelésének széles körével foglalkozom. Az életvitelünk következtében egyre gyakoribbak a stressz miatt létrejött zavarok. Számos ember szenved a szorongás, teljesítmény, depresszió, pánik okozta testi és lelki tünetekben. Folyamatosan nőnek a külső elvárások. Egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok. Gyakran feszültek kapcsolataink.

Rendeléseimen holisztikus szemléletben dolgozom. A biológiai-gyógyszeres, illetve a pszichológiai-pszichoterápiás kezelések külön-külön és kombinálva is elérhetők rendeléseimen. Minden kóros lelkiállapotnál fontos a megelőzés. Tanácsadással és pszichoterápiás kezeléseimmel segítek a traumák és krízisek hatásának csökkentésében, megszüntetésében.

„Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”
(József Attila)


» Személyes terápiáim

» Szakterületeim


Csoport terápiáim

Rendszerfelállítás

A kapcsolati (kontextuális) pszichoterápia és Bert Hellinger munkásságára épülő új irányzat. Az emberi szociális és gazdasági szervezetek működési problémáira fókuszál az összefüggéseken keresztül.

Felhasználható az oktatásban, nevelésben, munkahelyi szervezetekben, csapatépítésben, csapatsportban, politikában, párkeresésben, pénzvilágban stb. Egészségügyi vonatkozásában a testünk a szerveinkkel szintén egy bonyolult rendszert alkot, ahol minden-mindennel összefügg. Ezért „rendszerhibák” fennállásakor segít a betegéggel összefüggő pszichés okok feltárásában, illetve a betegség során kialakult pszichés terhek elviselésében (pl. rák, autoimmun kórképek, anorexia, meddőség stb.)

Gondolati háttere, hogy mindannyian kapcsolatban vagyunk és hatunk egymásra. Közös lelki térben élünk azokkal is, akik távol vannak vagy már meghaltak. A traumák erős kötésként tudattalanul ismétlődnek generációkon át különböző megnyilvánulási szinteken. (pl. elődök kitelepítése az unokánál utazási fóbia, pánik reakciók formájában jelenhet meg) Rendszerállítással új lehetőség nyílik meg, hogy rálássunk emberi kapcsolatainkra és új összefüggéseket meglátva megszabaduljunk a régi, rossz sémáktól. Rendszerbetegségeknél a lelki összefüggések tudatosulása növelheti az „én”erőket, mely a szervezet belső öngyógyító folyamatait erősítik és segítik. Kiegészíti és növelheti az orvosi szomatikus terápiák hatékonyságát.

Családállítás

Böszörményi Nagy Iván munkája kapcsán vonult be az „invisible bound” láthatatlan kötődések fogalma a család és csoportdinamika fogalomtárába. Gyakorlati alkalmazásának alapjai Bert Hellinger nevéhez fűződik. Maga a családállítás egy rövid terápiás módszer, de folyamatban levő, hosszabb egyéni terápiák esetén is irányt mutat és rálátást ad az egészre.

Alapgondolata, hogy a jelen megoldatlan konfliktusaiban gyakorta szerepet játszanak a család titkai, elfelejtett családtagok, feldolgozatlan családi traumák, stb. A családfelállítás felszínre hozza a rejtett, néha többgenerációs kötődéseket. Az adott problémát család egészének összefüggésében vizsgálja. A kliens családi szerkezetét állítjuk fel. Az információt a családtagokat helyettesítő un. képviselők térbeli helyzete és finom testi reakciói adják. A terapeuta segít a történet teljesebb felfedésében, a tudatosításban, az érzelmek felszabadulásában, az oldásban és az erőforrások mobilizálásában.

Az „állítoknak” előzetes bejelentkezés szükséges. Segítők „képviselők” részvétele számára a csoport nyitott. Terapeuták számára szupervíziós lehetőséget biztosítok igény esetén, rövid terápia formájában, kliensével való együttes részvétellel a csoporton.

Alkalmas párkapcsolati zavarok, gyerekneveléssel, szülőkkel kapcsolatos konfliktusok, testvér problémák, családtag halála, örökbefogadás, stb. esetén.

Meditációs csoport

Ajánlott mindenkinek 14-99 éves korig. Kiváló módszer a lelki fittség megőrzésére. Az egészséghez nem csak a testünket kell karban tartani ételekkel és testedzéssel, hanem a pszichénket is! A kiegyensúlyozott jó teherbírású idegrendszer eléréséhez rendszeres mentális gyakorlatok végzése kell. Általában Távol-Keleten a mai napig a mindennapi élet részét képezik a lelki gyakorlatok (jóga, meditáció, tai-chi, stb).

Rendelőmben heti 1x60 percben aktív meditációs csoportot tartok. Az aktív meditáció speciális zenére történő egyszerű gyakorlatsor, mely megváltozott, meditatív tudatállapotot idéz elő. Beindít egy kreatív belső gondolatáramlást. Ez segít a belső harmónia megtalálásában, kialakításában és fenntartásában. Évenként 3 blokkban zajlik, a csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni (max. 15 fő). Egy blokk kb. 10 hétig tart.

1. blokk: 4 égtáj meditáció
Célja a kiegyensúlyozottság, testi-leki harmónia kialakítása. A környezettel való interaktív kapcsolatok egyensúlya. Jó stressz tűrés és alkalmazkodás. Stabil idegrendszer építése, karbantartása.

2. blokk: Kundalini meditáció
Célja a testi és lelki aktivitás növelése. Az energizáltság javítása. A motíváció, új ötletek, az új megoldások felfedezése belső elmélyedéssel. A kreativitásunk kiaknázása. Teherbírásunk optimalizálása. Kifejezetten hatékony kimerültség vagy túlzott pszichés és fizikai igénybevétel esetén is.

3. blokk: Sufi meditáció
Speciális légzéstechnikával hozza létre a meditációt. Célja a kapcsolódás belső erőforrásainkhoz, transzcendentális létünk megtapasztalása. A belső elmélyülés az önismeret speciális formájában. Imaginatív folyamatok beindítása segítségével teljesíti ki a lelki békességünket.

Önismereti csoport

Ha az életeddel vagy önmagaddal nem vagy elégedett, szóba sem jöhet a csere! A változás lehetséges útja a személyiséged fejlesztése. Ehhez kellő önismeret az alap. Az önismereten át juthatsz el céljaidhoz.

A Delphoi jósda híres felirata: Ismerd meg Önmagad! A papnő a következő tanácsot adta a jósdához fordulónak: Ismerd meg Önmagad és tudni fogod a sorsodat! Mert a sorsod Te vagy. Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak és jellemed, személyiséged alakítja a jövődet. Változtass magadon és változni fog a sorsod is! Fogadd el magadat és el tudod fogadni a sorsodat is!

Csoportomon önmagad reális megismerésével pontosabb képet kapsz személyiséged rejtett tartalékairól. Javul az önbecsülésed, önbizalmad. Segít, hogy saját életedben ne kiszolgáltatott és tehetetlen legyél. Jobban megértheted környezetedet, kezedbe veheted sorsod alakítását. Javul alkalmazkodási képességed kommunikációs készséged.

Önismereti csoport min. 10 fő jelentkezése esetén indul (péntek és szombat, 2x8 óra). Ajánlott 14-99 éves korig bárkinek.

 2018. április 
hkszcspszv
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
 

Családállítás

A következő terápiás család­ál­lí­tást május 5-én 10 órakor tartom. Várom megoldatlan problé­má­já­val, de szívesen látom segítő ér­dek­lő­dő­ként is!
Kérem olvassa el ajánlásomat!

Önértékelő tesztek

Szorongás, depresszió és stressz önértékelő tesztek kitöltésével is tájékozódhat hangulati ál­la­po­tá­ról. Eddig már 47.648 tesztet töl­töt­tek ki honlapom látogatói. Miért ne próbálná meg ezúttal Ön is?

Internetes terápia

Módszerem lehetővé teszi a távolságok áthidalását. A terápia során folyamatos kapcsolatban maradhat velem, késlekedés nélkül kérhet tanácsot.

Egészség medálok

Minden anyag saját elek­tro­mág­ne­ses mezővel rendelkezik. Ennek az elektromágneses mezőnek a bemérésére már számtalan módszer és technikai eszköz létezik. Ez alól nem képez kivételt az élő szervezet sem.

Korábbi tartalmak