Cikkek, érdekességek

Néhány szó magamrólDr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos vagyok, pszichoterapeuta szakorvos, hipnoterapeuta képzettséggel. Idegi és lelki zavarok kezelésének széles körével foglalkozom. Az életvitelünk következtében egyre gyakoribbak a stressz miatt létrejött zavarok. Számos ember szenved a szorongás, teljesítmény, depresszió, pánik okozta testi és lelki tünetekben. Folyamatosan nőnek a külső elvárások. Egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok. Gyakran feszültek kapcsolataink.

Rendeléseimen holisztikus szemléletben dolgozom. A biológiai-gyógyszeres, illetve a pszichológiai-pszichoterápiás kezelések külön-külön és kombinálva is elérhetők rendeléseimen. Minden kóros lelkiállapotnál fontos a megelőzés. Tanácsadással és pszichoterápiás kezeléseimmel segítek a traumák és krízisek hatásának csökkentésében, megszüntetésében.

„Többet kellene foglalkoznunk a lélekkel, mint a testtel! A lélek tökéletessége kiegyenlíti a test gyengeségeit. A test szellemtelen ereje azonban nem teszi jobbá a lelket.”   (Demoktitosz)

A meditáció hatása az agyra

Az agykutatás bizonyítékot szolgáltat arra nézve, amit a buddhisták évszázadok hosszú sora óta vallanak: az elme megfegyelmezése, a meditációs gyakorlatok megváltoztatják az agyműködést, a tudatosság magasabb szintjére vezetnek. Eddig mindezt csak transzcendens értelemben lehetett értelmezni - a fizikai világon kívüli, nem mérhető, materiálisan meg nem fogható dologként.

A Wisconsin Egyetem kutatói most 15 - 40 éve meditációs gyakorlatokat végző tibeti buddhista szerzetesek agyának fMRI (funkcionális mágneses rezonancia) vizsgálatával bizonyították, hogy a meditációban gyakorlott szerzetesek agya olyan hihetetlen nagy mennyiségű gamma-hullám tevékenységet mutat, amilyet eddig soha nem feltételeztek, emellett gyakori az egyes agyáramkörök között a különleges, szokatlan kapcsolatok kialakulása, magasabb fokú a szervezettség, a koordináció és a tudatosság szintje, mint a meditációban gyakorlatlan személyeknél. (A gamma-hullámok egyébként a legerősebb és leggyorsabb agyhullámok.)

Figyelemre méltó eredmény az is, hogy minél nagyobb gyakorlatot szerzett egy szerzetes a meditációban, annál fejlettebb lett az agyának fent leírt képessége. Az eddigi elmélet szerint az agysejtek közötti kapcsolatok korai életkorban rögzülnek, és nem változnak az élet folyamán - ez a feltevés most megdőlt: az agy képes folyamatosan fejlődni - állapították meg a kutatók. A meditáció során legerősebb aktivitást mutató terület a homlok baloldala mögötti agyterület. Ez az agyterület a pozitív gondolatokhoz és érzelmekhez, a boldogságérzéshez kapcsolódik.

Amit felfedeztünk - mondja az agykutató Davidson -, nem más, minthogy az elme, illetve az agy is trenírozható, és a trenírozott fizikailag is különbözik a trenírozatlantól. Davidson tovább folytatja kutatásait, hogy elismerje és méltóképpen kezelje a tudomány és a gyakorlat ezt a területet. Egyébként Davidsontól most a Harvard és a Princeton Egyetem kutatói vették át a Dalai Láma által nagylelkűen rendelkezésre bocsátott szerzetesek tesztelését: szeretnék a vizualizációs képességüket (képek gondolati megjelenítése) és gondolkodás-ellenőrzési képességüket vizsgálni - a meditációs gyakorlaton belül.

(Forrás: Washington Post – Fordítás: fuggetlen.hu)

 2018. február 
hkszcspszv
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
 

Családállítás

A következő terápiás család­ál­lí­tást márciusban tartom. Várom megoldatlan problé­má­já­val, de szívesen látom segítő ér­dek­lő­dő­ként is!
» Kérem olvassa el ajánlásomat!

Egészség medálok

Minden anyag saját elek­tro­mág­ne­ses mezővel rendelkezik. Ennek az elektromágneses mezőnek a bemérésére már számtalan módszer és technikai eszköz létezik. Ez alól nem képez kivételt az élő szervezet sem.

Internetes terápia

Módszerem lehetővé teszi a távolságok áthidalását. A terápia során folyamatos kapcsolatban maradhat velem, késlekedés nélkül kérhet tanácsot.

Önértékelő tesztek

Szorongás, depresszió és stressz önértékelő tesztek kitöltésével is tájékozódhat hangulati ál­la­po­tá­ról. Eddig már 46.885 tesztet töl­töt­tek ki honlapom látogatói. Miért ne próbálná meg ezúttal Ön is?

Korábbi tartalmak