Alkalmazott módszereim

Néhány szó magamrólDr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos vagyok, pszichoterapeuta szakorvos, hipnoterapeuta képzettséggel. Idegi és lelki zavarok kezelésének széles körével foglalkozom. Az életvitelünk következtében egyre gyakoribbak a stressz miatt létrejött zavarok. Számos ember szenved a szorongás, teljesítmény, depresszió, pánik okozta testi és lelki tünetekben. Folyamatosan nőnek a külső elvárások. Egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok. Gyakran feszültek kapcsolataink.

Rendeléseimen holisztikus szemléletben dolgozom. A biológiai-gyógyszeres, illetve a pszichológiai-pszichoterápiás kezelések külön-külön és kombinálva is elérhetők rendeléseimen. Minden kóros lelkiállapotnál fontos a megelőzés. Tanácsadással és pszichoterápiás kezeléseimmel segítek a traumák és krízisek hatásának csökkentésében, megszüntetésében.

„A segítség kívülről jön, a változások belülről indulnak!”


» Csoport terápiáim

» Szakterületeim


Személyes terápiáim

Tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás elsősorban akkor szükséges, ha bonyolult élethelyzetbe keveredett és nem lát tisztán. Nem látható jól a helyes és helytelen választások közötti különbségek, vagy komoly érzelmi hatás nehezíti a döntéshozatalát. Az átbeszélés segít a helyzet reális értékelésében, az elérhető célok megfogalmazásában.

Viselkedésterápia

viselkedésterápiaA viselkedésterápia lényege, hogy az emberi problémák döntő többsége hibásan tanult viselkedésekben nyilvánul meg. Ártalmatlan ingerekre is szorongással reagálni, az is egy hibás viselkedés. Persze a viselkedést tágabban értelmezzük és nem csak a cselekvés tartozik bele, hanem a testi-vegetatív reakciókat és a gondolkodást is beleértjük. A viselkedésterápia tehát egyfelől a hibás viselkedési elemeket tárja fel és korrigálja, másfelől a hiányzó helyzetmegoldási képességet megtanítja.

Kognitív terápia Beck nevéhez fűződik. Megközelítésének lényege, hogy az emberek szemléletmódja és hiedelmei alapvetően meghatározzák az érzelmi reakcióikat. Ez azt jelenti, hogy ugyanannak az eseménynek különböző jelentése lehet az egyes emberek számára. A kognitív terápia abban segít, hogy felismerje és megváltoztassa hibás, torzított vagy negatív gondolati folyamataikat.

Autogén tréning

A relaxációs módszerekhez tartozik. Minden relaxáció olyan eljárás, amely a pszicho-tónus áthangolásának segítségével a pszicho-vegetatív egyensúly kialakítására törekszik.

Aktív:

  • Jakobson féle progresszív relaxáció
  • Simonton féle tréning
  • Immuntréning (Solomon, Lethan)

Passzív:

  • Schultz féle autogén tréning

Az autogén tréning rendszeresen végzett gyakorlat. Koncentrációval, önmagunkra irányított figyelemmel, meghatározott gondolati sémát követve előidézett ellazult testi és lelki állapot. Eredménye a szervezet „átkapcsolása” a nyugalmi állapotra.

Hipnózis

hipnózisRendelésemen az orvosi hipnózist alkalmazom terápiás céllal. A hipnózis egy sajátosan módosult tudatállapot. A hipnotizált figyelmi funkciója átrendeződik és fokozott fantázia tevékenységre képes. Megváltozik a tér és időérzékelés. A testi-érzékszervi élmények könnyen hozzáférhetőek. A tudattalan lelki folyamatok szimbolikus formában kerülnek felszínre. Ebben a transz állapotban a gyógyító szuggesztiókra a kezelt fogékonnyá válik, ami által korrektív beavatkozásokra van lehetőség.

Fajtái:

  • Relaxációs hipnózis
  • Aktív-éber hipnózis
  • Ericksoni hipnózis

Korregresszióval a korai traumák tárhatók fel. A hipnózis a pszichés zavarok széles körében alkalmazható: pszichoszomatikus betegségek, szorongásos zavarok, egyéni traumák, lelki fejlődési elakadások, érzelmi zavarok, fájdalomcsillapítás, szülésre felkészítés és számos egyéb helyzetben.

  • Katatim Imaginatív pszichoterápia (Leuner féle módszer)

Önismereti és személyiség fejlesztő módszer. Megváltozott tudatállapotban, meghatározott hívóképekkel, belső képi szimbólumokon keresztül éri el a tudattalan tartalmakat. A terapeuta vezetésével ennek feltáró és terápiás hatása van. Közvetlen probléma és trauma feldolgozásra ad módot. Emócionális deficitek (érzelmi hiányállapotok) feltöltése történhet. Erőforrások aktiválásával kreatív probléma megoldást és szimbolikus próbacselekvést hoz létre.

Párterápia

A jó párkapcsolat alapja a rend. Saját lelki értékrend és a létrejövő új kötődés rendje. A szerelem és a rend együtteséből keletkezik az az erő, amely a férfit és a nőt egymáshoz köti és a párkapcsolat fejlődésének belső forrása. Ma már lehetőség van a szabad párválasztásra. De lehetőség van elválni is, mert már nincs társadalmi akadálya. Egy párkapcsolat folyamatos erőpróba, hogy ne az elválás, egyedülélés vagy más partner felé haladjon. Folyamatos bizonyítás, teher és áldás is egyben. Áldása, hogy aki szabad döntéséből kiállja a próbát a kapcsolatban, annak értéke és lelki ereje megnő. Ezt csak azután lehet megtapasztalni, ha a kapcsolat mélypontjait és csúcsait is elvállalja, és az első ellentétnél vagy csalódásnál nem veszi a kalapját. A szabadság sokba kerül!

Párterápiát ajánlok olyan együtt élő pároknak, akik közösen szeretnék működőbbé tenni kapcsolatukat. Segítséget nyújtok a mélyponton, krízisben levő házasságok vagy ismételten sikertelen párkapcsolat esetén.

Folyamata: gyakorlatok a szerelem és szeretet különbsége mentén (hogy figyelembe vegyék egymás igényeit), kommunikációs gyakorlatok, szeretet kifejezésének eszközei, érzelmek kifejezése, előző párkapcsolatok helye, behozott gyermek, származási családok ellentétei, aktuális személyes problémák feltárása.

"Manapság csak odáig neveljük az embereket, hogy meg tudjanak élni. Aztán a nevelés teljesen abbamarad, mintha legalábbis teljes lelki felkészültséggel rendekeznének. Valamennyi jelentkező összetett probléma az egyén belátására és pszichológiai tudatlanságára van hagyva. Számos elsietett és boldogtalan házasság, szakmai kudarc, kizárólag a felnőttek lelki nevelésének hiányából adódik! Rengetegen élik úgy le az életüket, hogy egyáltalán nem ismerik a leglényegesebb dolgokat."
1954 - C.G. Jung

 2018. február 
hkszcspszv
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
 

Családállítás

A következő terápiás család­ál­lí­tást február 3-án 10 órakor tartom. Várom megoldatlan problé­má­já­val, de szívesen látom segítő ér­dek­lő­dő­ként is!
» Kérem olvassa el ajánlásomat!

Egészség medálok

Minden anyag saját elek­tro­mág­ne­ses mezővel rendelkezik. Ennek az elektromágneses mezőnek a bemérésére már számtalan módszer és technikai eszköz létezik. Ez alól nem képez kivételt az élő szervezet sem.

Internetes terápia

Módszerem lehetővé teszi a távolságok áthidalását. A terápia során folyamatos kapcsolatban maradhat velem, késlekedés nélkül kérhet tanácsot.

Önértékelő tesztek

Szorongás, depresszió és stressz önértékelő tesztek kitöltésével is tájékozódhat hangulati ál­la­po­tá­ról. Eddig már 46.836 tesztet töl­töt­tek ki honlapom látogatói. Miért ne próbálná meg ezúttal Ön is?

Korábbi tartalmak