Mi is az a ... pszichoterápia?

Néhány szó magamrólDr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos vagyok, pszichoterapeuta szakorvos, hipnoterapeuta képzettséggel. Idegi és lelki zavarok kezelésének széles körével foglalkozom. Az életvitelünk következtében egyre gyakoribbak a stressz miatt létrejött zavarok. Számos ember szenved a szorongás, teljesítmény, depresszió, pánik okozta testi és lelki tünetekben. Folyamatosan nőnek a külső elvárások. Egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok. Gyakran feszültek kapcsolataink.

Rendeléseimen holisztikus szemléletben dolgozom. A biológiai-gyógyszeres, illetve a pszichológiai-pszichoterápiás kezelések külön-külön és kombinálva is elérhetők rendeléseimen. Minden kóros lelkiállapotnál fontos a megelőzés. Tanácsadással és pszichoterápiás kezeléseimmel segítek a traumák és krízisek hatásának csökkentésében, megszüntetésében.

„Többet kellene foglalkoznunk a lélekkel, mint a testtel! A lélek tökéletessége kiegyenlíti a test gyengeségeit. A test szellemtelen ereje azonban nem teszi jobbá a lelket.”   (Demoktitosz)

Folyamatosan bővülő sorozatomban megpróbálom közérthető nyelven elmagyarázni néhány pszichoterápiás fogalom jelentését.

Mi is az a depresszió?

A depresszió egy komplex fizikai és lelki, szellemi állapot összefoglaló neve. „Járványszerűen” terjed a rohanó, túlterhelt életmódunk nyomán.

A túlterhelt rendszer vészhelyzetre adott reakciója!

Ha nem a betegséget látjuk benne, akkor egy esélynek is felfogható. Leállít, megtorpant, pihenésre kényszerít. Idő van átgondolni az életet. A társadalom nagy része csak az anyagi eredményekre koncentrál és elveszíti érzelmi fejlődése fonalát. A betegség ezért pont azon ponton jelentkezik, ahol tanulni kell. Milyen megoldatlan problémák terhelik, melyek azok a lépések, amiket nem léptünk meg? Aki elszalasztja ennek átgondolását és megoldását, bennragad ebben az állapotban. És a test fog folyamatos jelzéseket küldeni pszichoszomatikus tünetekkel. Mivel nem néz szembe a lelki kihívással, előbb utóbb elfogy az ereje.

Nem az érzések terhelnek meg, hanem az a folyamatos próbálkozás, ahogy elnyomjuk őket!

     „Ha lelki fájdalmatokban a születést csapásnak,
     testetek fenntartását a homlokotokra írt átoknak érzitek,
     akkor én azt válaszolom, hogy semmi egyéb, mint homlokotok
     verítéke moshatja el onnan azt, ami oda íratott!”   (Kahlil Gibran)

Mit érez a depressziós? Semmit! Mit csinál a depressziós? Semmit! Viszont egyre többet gondolkodik! Gondolatokkal marcangolja magát. Egyedül ilyenkor már nem birkózik meg a hétköznapi dolgokkal sem. Külső segítség kell, mivel a remény elvesztése központi tünet! A depresszió kezelése komplex: gyógyszeres és pszichoterápiás. Ez nem mindig valósul meg. Néha a kezelő, néha a kezelt nem vállalja az ezzel járó terheket. Ha valóban ki akar lábalni belőle, akkor hónapok, néha évek is szükségesek hozzá. Sokkal eredményesebb, ha életünkben rendet teremtünk, mint állandón reménykedni, hogy a külső körülmények jobbra fordulnak!

Mi is az a párterápia?

Sokan csodát várnak tőle, hogy a tönkrement kapcsolatot rendbe hozza. Először is két ember együttes akarata kell hozzá, hogy mindketten ugyanabba az irányba evezzenek. Ezért a legjobb esélyek a korai konfliktusok esetén lennének, amikor még mindkét félnél erős pozitív érzelmek is vannak a konfliktus dühén kívül. A tanácsadás felderíti a konfliktus valódi forrását és megmutatja a közös irányt. A pár pedig eldöntheti nekivág-e? Mindkét esetben hosszú együttműködés, sok türelem kell, és a megtorpanásokat is elviselve kitartani a közös célért. Senki nem változtathatja meg a másikat csak önmagát.

Amikor a helyzet már elmérgesedett, a párterápia célja lehet az elfogadás és tolerancia kialakítása, de lehet a békés elválás is. Hiszen néha nincs tovább közös út. Ekkor lényeges, hogy a befejezés a lehető legrövidebb legyen és a legkevesebb lelki és anyagi veszteséggel járjon. A megbántott lélek azonban sokszor a bosszút választaná. Jobb, ha motivációnkról lehullik a fátyol és emberi méltóságunkat ebben a nehéz helyzetben is meg tudjuk tartani. Ha nem így történik a válás, gyakran a következő kapcsolatot terheli meg lelkileg az előző csalódás.

Párterápia lehet akkor is, ha valaki egyedül él. Hisz a kapcsolataira fókuszálva a központi kérdése: Miért nincs párja? Miért nem talál senkit? Miért hagyják el? Mi zavarja a szerelmi kapcsolatait? Miért keveredek szerelmi háromszögekbe? Stb.

Ha felszaporodnak a kérdőjelek, viták, ha bizonytalan önmagában, ha nem értenek egyet a gyereknevelésben, féltékenység lép fel, a szülőkkel való konfliktusok, mind olyan fontos tényezők, melyek hosszú távon veszélyeztetik a párkapcsolatot.

Mi is az a csoport terápia?

Egyáltalán miért érdemes csoport terápiára járni?

Magyarországon nincs hagyománya a csoport terápiának. Pedig intenzitása miatt jelentősen lerövidítheti a terápia idejét, s ezzel költséghatékony módszer. Másrészt a csoportban másképp viselkedünk és ez több információt hordoz. A mindennapi életünk is emberi csoportokban folyik: család, óvoda, iskola, munkahely stb. Önmagunkat elfogultan látjuk! Gondoljon csak bele, néha egy fényképre vagy videófelvételre is rácsodálkozunk, amikor kicsit kívülről nézhetünk önmagunkra. A csoport lehetővé teszi a kívülről való, objektív(ebb) szemlélődést. A csoportnak ereje van! Több ember érzelmi, szellemi ereje ugyanúgy összeadódik, mint a fizikai. Megsegít olyan érzelmi nehézségben, ami egy embernek túl sok vagy érthetetlen lenne.

A Hellinger vagy rendszerszemléletű csoport különleges légkört teremt. Beszélgetés és problémafeltárás részletei nélkül emeli a felszínre az érzelmi fókuszt. Megmutatja és átéleti a valóságot, úgy ahogy van. Ezzel szembesülni sokszor megrázó, de egyben előrevivő is lehet.

• Egyik kliensemnél súlyos lelkiismeretfurdalás miatt depresszió alakult ki, mivel a vőlegénye öngyilkos lett miután elhagyta. A fiú családja is őt vádolta. A csoport szellemi tere megmutatta, hogy az öngyilkosságnak a fiú anyjához van köze, aki korábban szintén öngyilkosságban hunyt el. A gyermeki szeretet őt követte. A megszakadt eljegyzés csak a veszteség ismétlődése, nem pedig a halál közvetlen okozója volt. Ebben az erős érzelmi szembesülésben az önvád oldódott és a depressziója hamarosan enyhült, majd meggyógyult.

• Házasságban élő kliensemnél állandó konfliktusok nehezültek kapcsolatára. A gyereknevelésben is nézeteltéréseik voltak. A feleség úgy érezte túl nagyok férje elvárásai, a férj pedig úgy, hogy elhanyagolják. A különköltözést is megpróbálták, de a feleség nem volt elég önálló. Egymást okolták szenvedéseikért és depressziósak, szorongóak lettek. A személyes terápiás találkozókon is csak vitatkoztak. Felajánlottam, jöjjenek el csoportba. Ott feltárult, hogy a feleség az apja „kicsi lánya” maradt mindig. Apja iránti szeretete és odaadása miatt nem tudott szeretetével a férje felé fordulni. Elvesztésével pedig érzelmileg teljesen kioltódott. Láthatóvá vált, hogy egyikük sem hibás abban, hogy a kapcsolatuk zavart. Nyilvánvalóvá vált, hogy a baj forrása az, hogy a „szeretet kötve van”. Ennek oldásával és a helyzetre való rálátással a viták elcsendesültek. A férj belátóbb és türelmesebb lett, a feleség pedig próbálja elfogadni és értékelni az ő szeretetét. 25 évi házasság után elindultak végre egy közös úton.

Van a valóságnak egy olyan arca, ami a felszínen van és látszik. Meg vagyunk győződve, hogy ez az „igazság”. Azonban gyakran van egy mélyebb valóság is, amit nem látunk, de hatása és ereje sokkal nagyobb, mint annak, ami a felszínen van. Megköti és eloldja az érzelmeket. Erre a mélyebb valóságra pillanthat rá, aki a csoport terápiáimra eljön.

Mi is az a holisztikus szemlélet?

A szervezet működése holisztikus szemléletben: Az egész több, mint részeinek összessége. A részekből hiányzik a szervező kép. Hiszen egy halom téglából nem lesz önmagától ház. Ahhoz a tervező elképzelése kell! Az organikus hierarchia (élő szerveződés) csúcsán is egy adott minta van. A sejtfal mintája a sejtmagban van, a sejt mintája a szövetekben, a szövetek mintája a szervekben, a szervek mintája a fölöttes szervrendszerekben, energia központokban, a szervrendszerek mintái az emberben. Betegségek esetén ebben a megközelítésben a fő baj nem a szervekben, hanem a fölérendelt mintában van, az itt rögzített képben. Az imaginációs technikák alapja, hogy a belső képet összhangba hozzuk a test és lélek, szellem egysége között.

Mi is az a pszichoterápia?

„Mikor forduljak pszichoterápiás segítségért? Más úgysem oldhatja meg az életem. Van ennek értelme?”

Pszichoterápia lehet hosszú vagy rövid időtartamú, de az élet nagy kríziseiben, ha zavar támad és nehezebb a teher, mint amekkora az erőd, konzultálj szakemberrel!

Miről van szó? Pszichés zavart kiváltható életválságok lehetnek a

 • Fogantatás
 • Szülés, születés
 • Kisgyerekkor, óvoda
 • Serdülőkor, önállósodás, agresszió, nemi szerepek
 • Párkapcsolat, házasság
 • Munka, megmérettetés
 • Változó kor, visszavonulás
 • Öregkor
 • Haláleset, halálos betegség, halálra felkészülés

Mi is az a transzgenerációs pszichológia?

„Teljesen megmagyarázhatatlanok a tüneteim! Nincsenek problémáim, konfliktusaim. Semmi okom nincs rá, mégis romokban heverek!”

Új kutatási ág a Transzgenerációs pszichológia. A szokások, viselkedésminták, érzések, elvárások, sorsmintázatok, információk, generáción keresztüli átörökítését jelenti, a tudomány által eddig még nem ismert módon. Ezért tudásunk főleg a tapasztalatokra épül. Az ősök nemzedékeken átívelve is átadhatnak (nem közvetlen tanítással) olyan tapasztalatokat, problémákat, amelyeket nem oldottak meg/fel és ezzel a következő nemzedéket is gúzsba kötik. Ismétlődhet a traumás szenvedés koreográfiája tudattalanul. Pszichoszomatikus betegségeket, párkapcsolati zavarokat, alkoholizmust, munkahelyi konfliktusokat stb. is okozhat az így továbbvitt szenvedés. „Az életfeladatodról szól az a tudás, mely az életed hajnalán, félálomban máris ott hever.

 2018. február 
hkszcspszv
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
 

Családállítás

A következő terápiás család­ál­lí­tást február 3-án 10 órakor tartom. Várom megoldatlan problé­má­já­val, de szívesen látom segítő ér­dek­lő­dő­ként is!
» Kérem olvassa el ajánlásomat!

Egészség medálok

Minden anyag saját elek­tro­mág­ne­ses mezővel rendelkezik. Ennek az elektromágneses mezőnek a bemérésére már számtalan módszer és technikai eszköz létezik. Ez alól nem képez kivételt az élő szervezet sem.

Internetes terápia

Módszerem lehetővé teszi a távolságok áthidalását. A terápia során folyamatos kapcsolatban maradhat velem, késlekedés nélkül kérhet tanácsot.

Önértékelő tesztek

Szorongás, depresszió és stressz önértékelő tesztek kitöltésével is tájékozódhat hangulati ál­la­po­tá­ról. Eddig már 46.836 tesztet töl­töt­tek ki honlapom látogatói. Miért ne próbálná meg ezúttal Ön is?

Korábbi tartalmak