Cikkek, érdekességek

Néhány szó magamrólDr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos vagyok, pszichoterapeuta szakorvos, hipnoterapeuta képzettséggel. Idegi és lelki zavarok kezelésének széles körével foglalkozom. Az életvitelünk következtében egyre gyakoribbak a stressz miatt létrejött zavarok. Számos ember szenved a szorongás, teljesítmény, depresszió, pánik okozta testi és lelki tünetekben. Folyamatosan nőnek a külső elvárások. Egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok. Gyakran feszültek kapcsolataink.

Rendeléseimen holisztikus szemléletben dolgozom. A biológiai-gyógyszeres, illetve a pszichológiai-pszichoterápiás kezelések külön-külön és kombinálva is elérhetők rendeléseimen. Minden kóros lelkiállapotnál fontos a megelőzés. Tanácsadással és pszichoterápiás kezeléseimmel segítek a traumák és krízisek hatásának csökkentésében, megszüntetésében.

„Többet kellene foglalkoznunk a lélekkel, mint a testtel! A lélek tökéletessége kiegyenlíti a test gyengeségeit. A test szellemtelen ereje azonban nem teszi jobbá a lelket.”   (Demoktitosz)

Ép testben ép lélek

Az általános egészség megőrzésére és a betegségekből való felgyógyulásnál is fontos a minőségi táplálkozás. „Az vagy amit megeszel” tartja a mondás. A különböző diéták tengerében nehéz kiigazodni. A szervezet egyensúlyát segítő terápiás diéták:

GAPS (Gut and Psychology Syndrome) - dr. Natasha Campbell által kidolgozott diétás rendszer. Elsősorban autizmussal élők részére vezette be, saját tapasztalatai alapján. Később több neurológiai és autoimmun kórképben is sikerrel kipróbálta (pl. SM, Chron- betegség, IBS, migrain, kényszeres viselkedés). A témáról magyar nyelvű könyv is megjelent.

Gerson terápia - dr. Max Gerson általa kidolgozott diétás rendszer az immunológiai gyengeségen alapuló rosszindulatú betegségek esetén ajánlott. Daganatos betegeknél több mint 50 éve alkalmazott szelíd de hatékony gyógymód. Az immunrendszer erősítésére és a táplálékon keresztül az antioxidásnsok és vitaminok maximális bejuttatására épít. Emellett májerősítő- méregtelenítő procedúrákkal tehermentesíti a szervezetet a patogén sejtek és toxinoktól való megszabadulásban. Lánya Charlott Gerson és Beáta Bishop gondozásában magyar nyelven is megjelent könyvük.

Lugosító étrend - Főleg a túlzott húsfogyasztás miatt kialakult elsavasodása a szervezetnek indokolja használatát. Köszvény, candidiázis és más szisztémás megbetegedések, gyulladások, meddőség talaja lehet a sejtek anyagcseréjének felborulása.

Vegán - Az állatok tartása megváltozott napjainkban. A legtöbb ember áruházakban szerzi be táplálékát. Az állatokat nagyüzemi tartásban nevelik. Ez különböző gyógyszerek (hormonok, antibiotikumok stb.) használatával történik. Emiatt az egészség szempontjából biztonságosabb a növényi tápanyagok fogyasztása. Könnyebben megoldható a kiskertekben saját magunknak az előállítás, ami biztonságossá teszi. Egyre szélesebb körben terjed a bio- és ökológiai gazdálkodás. Ez garantálja a legkisebb környezeti terhelést, ami a szervezetünk számára a legideálisabb. Megfelelő mennyiségű fito-anyagok, vitaminok, antioxidánsok, glükánok stb. tartós egészséget biztosítanak és segítik a szervezet öngyógyító mechanizmusait, ezzel betegségekből a természetes gyógyulást. Javasolt irodalom: Feketéné Bokor Katalin - Táplálékod legyen gyógyítód

Modern idők betegségei - GAP szindróma

dr. Natasha Campbell neurológus vezette be a fogalmat az emésztőrendszer és a pszichés megbetegedések kapcsolatára utalva. Sok civilizációs megbetegedés, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség és az elhízással kapcsolatban egyértelmű az étkezési szokások változása és a betegségek kialakulása közötti kapcsolat. Bár azt is tudjuk, hogy a depressziósok gyakran sok csokoládét és édességet esznek, az anorexiások válogatósak és a skizofréniások is gyakran szenvednek szorulásban vagy puffadásban, mégis most először feltételeznek szoros kapcsolatot a gyomor és bélrendszer állapota és a pszichés megbetegedések között. Főleg a gyermekkori zavarok, autizmus, figyelemhiány, hiperaktivitás, viselkedészavarok és pszichoszomatikus zavarok terjedése hívta fel a kutatók figyelmét arra, hogy ezeket a bajokat nem lehet csupán genetikai okokkal megmagyarázni. A táplálkozás minősége, az idegrendszer-immunrendszer fejlődése és megbetegedései között összefüggés van.

Több diétás rendszer is létezik és nehéz eligazodni melyik is lenne a helyes. Vannak immunerősítő diéták, és léteznek már Candida, cukorbeteg, valamint májbetegségben szenvedőknek diéták. Az idegrendszeri betegségekkel élőknek most található először diétás javaslat, melyet angliai klinikák tapasztalatára építenek. A természetes gyógymódok lassúak. Sokszor 1-2 év és sok kitartás is kell míg az eredmény felépül. Viszont nincsenek mellékhatásaik és nem károsítják a szervezetet. Gyakran egyéb gyógymódokkal komplexen ajánlott használatuk, például gyógytorna, gyógyfürdő, étrend kiegészítők, viselkedésfejlesztés stb. A diétás javaslatokról rendelésemen érdeklődhet.

Simonton tréning a rákos betegek pszichoterápiája

„Nagy örömömre szolgált megismerni ezt a módszert, mivel magam is hasonlóval gyógyultam ki egy eredetileg gyógyíthatatlannak minősített rákbetegségből.”
dr. Selye János (Nobel díjas)

A biofeedback technikák segítségével az ember képessé válhat teste belső folyamatainak befolyásolására. Szabályozni tudja a szívritmusát, vérnyomását, légzését stb. A biofeedback fontos eleme az un. imaginációs technika. Ez egy relaxáció, belső képek megjelenítésével.

A gyógyuláshoz nem csak külső segítség kell, hanem a belső erőforrások megtalálása és mozgósítása is célirányosan. A csillogó gépek, laboratóriumok, gyógyszerek ellenére is vannak sikertelen terápiák. Aki maga is kézbe veszi sorsát sokkal jobb eséllyel indul a nehéz úton! A belső pszichés erő tudatos kifejlesztése során két azonos diagnózisú beteg gyógyulási eredménye között nagy lehet a különbség. A test és lélek egysége, az agy központi irányítása a rákos betegnél sem szétválasztható. Ez a terápia ebben az integrált egységben szemléli Önt és segít a tudatos öngyógyításban. A pszicho-onkológia segítsége a modern daganat kezelésekben kihagyhatatlan elem!

Az érzelmi trauma és a daganat

Számtalan tanulmány és megfigyelés igazolja, hogy a daganatok kialakulását érzelmi sokk előzi meg. Orvosi cikkek jelentek meg daganatos betegek részletes kikérdezése kapcsán, hogy a különböző érzelmi sokkok, különböző daganatképző hatással bírnak. Valószínű, hogy a traumatikus sokk megváltoztatja a szervezet további biológiai működési programját. Minden daganatos előéletében található olyan esemény, amit az adott daganatra nagyon is jellemző érzelmi, gondolati tartalommal élt meg. Pl. gyermek elvesztés nőnél emlődaganat, férfinál hererák. Korábban is feltételezték az érzelmek és a lélek szerepét a rák kialakulásában, és a pszicho-onkológia fontos támogatást nyújt a daganatos betegeket kezelő osztályokon.

Most azonban sikerült tesztek, agyi CT felvételek elemzésével komoly összefüggéseket találni, melyek a kezelésben is szemléletváltást hozhatnak. A sokkot az egyén drámaian, felkészületlenül, magányosan éli meg. Képtelen megoldást találni. (válás, haláleset, állásvesztés, családtag betegsége, stb.) A konfliktustartalomnak meghatározott centruma keletkezik az agyban, és a daganatos elváltozás helye az ennek megfelelő szervben alakul ki. Az agyunk a híd a lelki megrázkódtatás és a szervi megbetegedés között. A folyamat párhuzamosan alakul ki és folytatódik tovább a lélekben, az agyban és a megbetegedett szervben. A konfliktus kezdeti szakasza a Selye-féle stressz, annak biokémiai vonzatával: szorongás, érzelmi rágódás, csökkent végtagi keringés, hideg végtagok, étvágytalanság, álmatlanság, stb. Az agyban is finom változások keletkeznek és egyidejűleg az általa reprezentált szervben is. A szervekben sejtelhalás vagy sejtburjánzás indul az agyi elektromos és kémiai stimulusokra. Ez addig tart, míg a konfliktus meg nem szűnik. A konfliktus minél hosszabb ideig tart, annál nagyobb a keletkezett daganat.

Ha megoldódik a stresszhelyzet, a szervezet regenerációja speciálisan zajlik. A folyamat megfordul: a beteg nyugodt, fáradt, erőtlen, gyulladásos folyamatok zajlanak, erős fájdalmai vannak, szövődmények léphetnek fel. A daganatok gyógyításában mindhárom szinten, betegszerv, agy, lélek szinten lehet beavatkozni. Legnagyobb esély a szervezetten, párhuzamosan zajló kezelések jelentik. A daganatok megelőzésében központi szerepe van a pszicho-traumák gyors és hatékony megoldásának, pszichoterápiás módszerekkel.

 2018. február 
hkszcspszv
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
 

Családállítás

A következő terápiás család­ál­lí­tást február 3-án 10 órakor tartom. Várom megoldatlan problé­má­já­val, de szívesen látom segítő ér­dek­lő­dő­ként is!
» Kérem olvassa el ajánlásomat!

Egészség medálok

Minden anyag saját elek­tro­mág­ne­ses mezővel rendelkezik. Ennek az elektromágneses mezőnek a bemérésére már számtalan módszer és technikai eszköz létezik. Ez alól nem képez kivételt az élő szervezet sem.

Internetes terápia

Módszerem lehetővé teszi a távolságok áthidalását. A terápia során folyamatos kapcsolatban maradhat velem, késlekedés nélkül kérhet tanácsot.

Önértékelő tesztek

Szorongás, depresszió és stressz önértékelő tesztek kitöltésével is tájékozódhat hangulati ál­la­po­tá­ról. Eddig már 46.836 tesztet töl­töt­tek ki honlapom látogatói. Miért ne próbálná meg ezúttal Ön is?

Korábbi tartalmak