Cikkek, érdekességek

Néhány szó magamrólDr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos vagyok, pszichoterapeuta szakorvos, hipnoterapeuta képzettséggel. Idegi és lelki zavarok kezelésének széles körével foglalkozom. Az életvitelünk következtében egyre gyakoribbak a stressz miatt létrejött zavarok. Számos ember szenved a szorongás, teljesítmény, depresszió, pánik okozta testi és lelki tünetekben. Folyamatosan nőnek a külső elvárások. Egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok. Gyakran feszültek kapcsolataink.

Rendeléseimen holisztikus szemléletben dolgozom. A biológiai-gyógyszeres, illetve a pszichológiai-pszichoterápiás kezelések külön-külön és kombinálva is elérhetők rendeléseimen. Minden kóros lelkiállapotnál fontos a megelőzés. Tanácsadással és pszichoterápiás kezeléseimmel segítek a traumák és krízisek hatásának csökkentésében, megszüntetésében.

„Ha öröm ér, fogadd örömmel! Ha bánat ér, viseld türelemmel!
Amihez idő kell, ne siesd el! Ami megérett, ne mulaszd el!”

Külön oldalt szentelek a férfiaknak, akik a pszichoanalízis megjelenése óta a lelki élet hátterébe szorultak. Az igazi egységet a sokféleség alkotja, ahol a férfiasságnak fontos helye van. A férfiasság egy belső lelki tartás is!

Csak férfiaknak

Ha összehasonlítjuk a férfi és női testet, az egyik alapvető különbség a hajlékonyság és a lágyság. A férfiak izomzata és izületei merevebbek, nehezebben nyújthatók, formáik is szögletesebbek. A test azonban nem csak a felszínén hordozza ezt a különbséget. A nők szív- és érrendszere a hormonrendszerük segítségével védett és rugalmas. A férfiaknál ez is merevebb és sérülékenyebb! Sajnos ugyanez igaz az idegrendszer esetén is! A férfiak gondolkodása merevebb, jobban sémákat, mintákat követő. Nehezebben alkalmazkodnak egy megváltozott körülményhez vagy helyzethez, főleg ha meg vannak győződve a saját igazukról. Ez a meggyőződés nehezíti a nézőpontváltásukat, a kompromisszumkészségüket, a rugalmasságukat. Mindez indulatokat vált ki belőlük. Ezzel függ össze, hogy a férfiak konfrontálódóbbak, az életüket leginkább a küzdelem jellemzi. Érzelmeiket gyakran elfojtják, a problémáikra koncentrálnak. A teljesítményük sokkal fontosabb, mint az emberi kapcsolataik. A testük fontosabb, mint a lelkük. Ezt korunk értékrendváltozása is erősíti, ahol a külső csomagolás fontosabb, mint a belső tartalom.

A magyar férfiak egészségi állapota alatta marad az európai átlagnak!

Milyen lelki betegségekkel állnak szemben? Stressz, szorongás, alkoholizmus, depresszió és egyébb függőségek. Következménye párkapcsolati zavarok, szexuális zavarok, rák stb. Pedig a lélek gondozása a férfiaknál talán még fontosabb kellene legyen, mint a nőknél! Amíg a lelki harmónia keresése hagyományosan a valláshoz kötődött, könnyebben odataláltak a férfiak. Kutattak utána, önmaguk megismerésére törekedtek, nyitottak voltak a változtatásra. A nagy vallásalapítók Jézus, Allah, Buddha mind férfiak voltak. Ez is mutatja annak fontosságát, hogy a férfi komolyan vegye a lelkét és a szellemét. Amióta pszichológusok, pszichiáterek hatáskörébe került a segítés, az útmutatás, a lelki vezetés szerepének egy része, a férfiak zárkózottabbakká váltak. Nem hisznek benne! Valóban a hit, mint összetevő szerepe csorbult mindkét oldalon. Kellő nyitottság és bizalom, főleg a kitartás a terápia mellett tapasztalatom szerint mindig meghozza a gyümölcsét!

Egy férfi egyébként is nehezen fogad el segítséget. A mai élet azonban túl összetett, bonyolult. Sokszor jó egy útmutatás, rálátás a dolgainkra. A felgyorsult élettempót a lélek fejlődési üteme nem követte. A terápiák során lassúak olykor a változások, s ez türelmetlenné teszi a férfiakat. Pedig 20-25 év amíg egy gyermekből felnőtt lesz, és minden lépcsőhöz, éréshez idő kell. Amíg egy új gondolat, tett, érzés beérik a kezelés során olykor az is sok hónap. Sok férfi manapság csak a nők unszolására megy el orvoshoz. A lelki problémák vagy gyengeségek különösen tagadni valók. Pedig ahogy a testi erő, ugyanúgy a lelki teherbírás és tempó is fejleszthető. De ugyanolyan kitartás szükséges hozzá, mint az edzéshez, hogy az eredmény meglátszódjék. Meggyengült a férfierő: a küzdeni tudás, a kitartás, a rendületlenség, az önmagunkhoz való hűség. Pedig olyan tulajdonságok ezek, amik megszerzése, visszaszerzése fontos! Ez teszi belsőleg nemessé a férfit, akire felnéz és büszke a nő. Érdemes félretenni a büszkeség téves útját, ami semmilyen sikert nem hozott az elmúlt évszázadban és visszatérni ahhoz az ősi mintához, ahol a férfiak többsége komolyan vette, hogy a lélek az élete része, irányítója. Tisztelte, fejlesztette és ápolta! Elfogadta az ebben a jártasabbak vezetését. Vállalta a nehézségeket, mert tudta, hogy „a könnyű út a nehezebb”.

Anekdoták férfiaknak

• Egy prédikáló belépett az imaterembe. Ám a terem üres volt, csak egy istállómester üldögélt ott. – Megtartsam a beszédet? – töprengett. Végül az istállómesterhez fordult. – Rajtad kívül nem jött el senki. Mit gondolsz, elmondjam a beszédem? – Uram! – felelte a legény. – Én csak egyszerű ember vagyok. De azt tudom, hogy ha bemegyek az istállóba és azt látom, hogy az összes ló elszökött, csak egyetlen egy maradt benn, annak az egynek is adok enni!

• Felkereste a gyógyítót egy öreg, s elpanaszolta baját. – Alig alszom el, hatalmába kerít egy álom. Azt álmodom, hogy egy hárem bejáratánál vagyok. A hárem tele csodálatosan szép nőkkel. Alig hogy belépek a kertbe a nők eltűnnek egy folyosón át. A gyógyító összeráncolta homlokát. – Valamilyen cseppeket kérsz az alváshoz vagy az álom ellen? Világért sem! – tiltakozott az öreg. Álmomban a folyosó ajtaja legyen bezárva és a nők ne tudjanak elfutni előlem!

• Egy sejk áradozva beszélt barátjának. Milyen jó is, ha az embernek két felesége van. Hol az egyik, hol a másik kényezteti, keresi minden kívánságát. De jó is neki! – gondolta a barát és vett egy új feleséget. Ám a nászéjszakán az új feleség durcásan fordult felé. – Menj csak az elsőhöz, ölelgesd azt! Nem leszek harmadik kerék a kocsiban! A férj búsan ment első feleségéhez. Az azonban kizárta a szobájából. – Ha neked másik nő kell, hagyj engem békén! A férj tanácstalan volt és elment Allahhoz imádkozni. Ahogy a mecsetben üldögél, egyszer csak beballag a sejk. Képzeld, – panaszkodik neki, a feleségeim kizártak a hálószobájukból! Tudom! – mondta a sejk. Akkor miért mondtad, hogy micsoda boldogság két nővel élni? – kérdi a barátja. Olyan egyedül voltam itt éjszakánként! – felelte a sejk.

• Egy lovas érkezik Damaszkuszba. Betér egy kocsmába megpihenni. Ahogy iszogat, észreveszi a szemközti sarokban a halált. Ne még! – kiált fel. Még nincs itt az idő! Feláll, lóra pattan és elvágtat a sivatagba. Másnap fáradtan egy kúthoz ér. Odamegy, hogy lovát megitassa. Ahogy odaér, megpillantja a kút mellett üldögélő halált. Hogy kerülsz ide? – kérdi csodálkozva. Magam is csodálkoztam, mikor Damaszkuszban láttalak. – feleli a halál. Amikor itt van találkozónk.

• Amint a jogosítvány se mentesít azon kötelességünk alól, hogy vezetés közben szüntelenül figyeljük a forgalmat, a házassági ígéret vagy szerződés sem teszi fölöslegessé, megjelenésünk, viselkedésünk folyamatos kontrollját és azt, hogy szükség esetén készek legyünk annak kiegészítésére vagy változtatására!

 2018. február 
hkszcspszv
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
 

Családállítás

A következő terápiás család­ál­lí­tást márciusban tartom. Várom megoldatlan problé­má­já­val, de szívesen látom segítő ér­dek­lő­dő­ként is!
» Kérem olvassa el ajánlásomat!

Egészség medálok

Minden anyag saját elek­tro­mág­ne­ses mezővel rendelkezik. Ennek az elektromágneses mezőnek a bemérésére már számtalan módszer és technikai eszköz létezik. Ez alól nem képez kivételt az élő szervezet sem.

Internetes terápia

Módszerem lehetővé teszi a távolságok áthidalását. A terápia során folyamatos kapcsolatban maradhat velem, késlekedés nélkül kérhet tanácsot.

Önértékelő tesztek

Szorongás, depresszió és stressz önértékelő tesztek kitöltésével is tájékozódhat hangulati ál­la­po­tá­ról. Eddig már 46.885 tesztet töl­töt­tek ki honlapom látogatói. Miért ne próbálná meg ezúttal Ön is?

Korábbi tartalmak