Cikkek, érdekességek

Néhány szó magamrólDr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos vagyok, pszichoterapeuta szakorvos, hipnoterapeuta képzettséggel. Idegi és lelki zavarok kezelésének széles körével foglalkozom. Az életvitelünk következtében egyre gyakoribbak a stressz miatt létrejött zavarok. Számos ember szenved a szorongás, teljesítmény, depresszió, pánik okozta testi és lelki tünetekben. Folyamatosan nőnek a külső elvárások. Egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok. Gyakran feszültek kapcsolataink.

Rendeléseimen holisztikus szemléletben dolgozom. A biológiai-gyógyszeres, illetve a pszichológiai-pszichoterápiás kezelések külön-külön és kombinálva is elérhetők rendeléseimen. Minden kóros lelkiállapotnál fontos a megelőzés. Tanácsadással és pszichoterápiás kezeléseimmel segítek a traumák és krízisek hatásának csökkentésében, megszüntetésében.

„Többet kellene foglalkoznunk a lélekkel, mint a testtel! A lélek tökéletessége kiegyenlíti a test gyengeségeit. A test szellemtelen ereje azonban nem teszi jobbá a lelket.”   (Demoktitosz)

Rossz a memóriád? Tippjeink segítenek!

Császár Zsanett, 2011. március 23.

Bármikor előfordulhat veled is, hogy nem emlékszel rá, bezártad-e az ajtót, elfelejtesz egy fontos elintéznivalót vagy nem jut eszedbe az ismerősöd neve. Ha memóriád rendszeresen megbízhatatlanná válik, fordulj időben szakemberhez!

Mit jelent a memóriazavar?

„A memóriazavar tudományosabb megnevezés és szélesebb értelmű, benne foglaltatik a feledékenység is, ami inkább a köznapi szóhasználatban terjedt el a rövid távú felidéző képesség tekintetében” – mondja Dr. Kökényes Marianna, pszichiáter főorvos, pszichoterapeuta szakorvos. Ez azonban nem igazi memóriazavar, sokkal inkább a figyelem zavara. A mai felfokozott tempójú, stresszes világ miatt túl sok inger ér bennünket egyszerre, vagy túl rövid ideig, ezért a kapott információk nem ragadnak meg olyan mélyen, hogy könnyen felidézhetőek legyenek, így figyelmünk egyre szórtabbá, felszínesebbé válik.

A memóriazavar egyszerre jelenti a megjegyzés vagy felidézés zavarát, mely kombinálódhat. Lehet rövid és hosszú távú, attól függően, hogy pár perce történt vagy évekkel ezelőtti dolgokra nem emlékszünk, általános vagy körülírt, azaz pl. csak neveket nem tudunk felidézni. A memóriazavar másik típusa funkcionális, mely létrejöhet erős lelki trauma hatására, de lehet szervi eredetű is, amikor az agy struktúrájában keletezik zavar.

„A memóriazavar előfordulhat normális agyi keringés mellett is, okozhatja erős pszichés sokk, amely hatására az emlékezet bizonyos részei nem hozzáférhetőek. A különböző anyagcserezavarok, sejtdegenerációk is járhatnak memória problémákkal. A keringési panaszok közül az időskori agyérelmeszesedés a legismertebb, számtalan keringési zavar azonban nincs hatással az emlékezőképességre” – fűzi hozzá szakértőnk.

Kerüld a pszichoaktív szereket!

A kávé, az alkohol és a drogok hatására különböző szintű tudatzavar, emlékezeti zavar jelenhet meg. A fiatalok egy átmulatott éjszaka után gyakran ébrednek úgy, hogy fogalmuk sincs mi történt előző éjjel, ami komoly veszélyeket rejt magában, másrészt az idegsejtek lassú pusztulását segíti elő.

Fiatalabb korban sem ritka a depresszió - a hangulatzavar fáradékonysággal, a figyelem önmagára való szűkülésével jár. Mind az érzelmek, mind a koncentrációzavar összejátszása megnehezíti a tanulást. Ennek következtében a gondolkodás nagyon lassú lehet, a memóriazavar látszatát keltve.

„Amíg fiatalok vagyunk, lelkesedésünk következtében sokat vállalunk, túlzottan hajtjuk magunkat és kapkodóvá, felszínessé válhatunk amiatt, hogy igazából kapacitással nem bírjuk a vállalt terheket. Az érzelmi frusztráció, a figyelem állandó megosztása szintén memóriazavarokat okoz” – tájékoztat Dr. Kökényes Marianna.

A memóriazavar kiváltó okai

„A probléma hátterében húzódhat veleszületett hiány – mondja szakértőnk – hisz mindannyian rendelkezünk képi-, hang-, szociális és beszédbeli memóriával. Léteznek olyanok, aki nem tudnak arcokat, dallamokat vagy viselkedéseket megjegyezni és talán emiatt kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, ám a tünetek nem okoznak különösebb problémákat. Ha a memória zavarát egy erős lelki trauma okozza, a kiváltó ok általában ismert. Természetesen létrejöhet memóriazavar baleset, vagy súlyos fertőzést követő agykárosodás után is, melyet a mérgek okozzák. Amennyiben a tünetek hirtelen lépnek fel, könnyű felismernünk őket.”

Szanaszét gurulnak a gondolataid?

„Szentgyörgyi Albert szerint a könyvek arra valók, hogy ne kelljen mindent a fejünkben tartani, így az agyunkat tudjuk hasznosabb gondolkodásra használni. Ennek értelmében nem baj, sőt nem is kell törekednünk arra, hogy mindent megjegyezzünk” – mondja szakértőnk.

A memóriazavar kezdeti stádiumában az új dolgok tanulásának megnehezedése feltűnő, és úgy érezhetjük, mintha nem fogna az agyunk, nehezen tanulunk, és könnyen felejtünk.

A probléma olyan esetekben merül fel igazán, amikor a napi rutinfeladatokban jelentkezik a nehézség. Ha százszor megfőztél már egy ételt, és nem emlékszel rá, mit tettél bele, vagy nem tudod elmondani, mit láttál, olvastál az újságban, bizonytalanná válsz, és nem ismered meg a barátaidat, esetleg hazafelé eltévedsz, fordulj azonnal orvoshoz, mert a tünetek a memória elégtelen működésére utalhatnak!

Tartsd karban szellemi frissességedet!

„Az agyi kapacitás ugyanúgy edzést igényel, mint a testi fittség” – vélekedik Dr. Kökényes Marianna. „Fontos, hogy tréningezd a memóriádat, és tanulj mindig új dolgokat, mely lehet nyelv, szakma, hobbi, ének vagy zene. Törekedj arra, hogy kívülről, akár szó szerinti információkat is tárolj az agyadban (pl. verseket, dalszövegeket).”

A memória fejlesztéséhez a tanulás mellett a megszerzett ismeretek szinten tartása elengedhetetlen. A rejtvényfejtések, a kvízjátékok, a sakk, a fejtörő műsorok passzív szemlélése helyett próbáld meg kitalálni a megfejtéseket.

Tipp: Érdemes keringést vagy agyi anyagcserét javító gyógynövény készítményeket is használnod, vagy évente 1-2 alkalommal méregtelenítő kúrát venned, amelyek lehetővé teszik, hogy idős korodra is szellemileg aktív maradhass.

Élj egészségtudatosan!

A rendszeres testmozgás az egész vérkeringést felfrissíti, javítja a szövetek oxigénellátását és rugalmasan tartja a szervezetet. A jó koncentráció a megfelelően működő memória belépője, melyet kiválóan fokozhatsz meditációs vagy jóga gyakorlatokkal.

„Ma már egyre több a kutatási adat arra vonatkozóan – vélekedik szakértőnk - hogy bizonyos memóriazavarokat a helytelen táplálkozás idéz elő. A túl alacsony fehérjebevitel lassítja az információátvitel sebességét az agyban, a félkész vagy készételek túlzott fogyasztása, a tartósítószerek, a színezékek és az adalékanyagok idővel súlyos károkat okozhatnak.”

A friss zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek, ám érdemes figyelmet szentelned arra, hol termesztették őket, nehogy olyat vásárolj, amelynek túl magas a permetezőszer vagy egyéb károsanyag-tartalma. Memóriádat szinten tarthatod megfelelő, helyes életvitellel, a munka és a pihenés optimális arányával, hiszen agyad alvás közben regenerálódik.

Tipp: Ne terheld túl magadat, és lehetőség szerint kerüld a stresszes helyzeteket! Tornáztasd rendszeresen agyadat tanulással, olvasással vagy memóriafejlesztő játékokkal.

(Eredeti cikk: Wellness Cafe)

 2018. február 
hkszcspszv
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
 

Családállítás

A következő terápiás család­ál­lí­tást márciusban tartom. Várom megoldatlan problé­má­já­val, de szívesen látom segítő ér­dek­lő­dő­ként is!
» Kérem olvassa el ajánlásomat!

Egészség medálok

Minden anyag saját elek­tro­mág­ne­ses mezővel rendelkezik. Ennek az elektromágneses mezőnek a bemérésére már számtalan módszer és technikai eszköz létezik. Ez alól nem képez kivételt az élő szervezet sem.

Internetes terápia

Módszerem lehetővé teszi a távolságok áthidalását. A terápia során folyamatos kapcsolatban maradhat velem, késlekedés nélkül kérhet tanácsot.

Önértékelő tesztek

Szorongás, depresszió és stressz önértékelő tesztek kitöltésével is tájékozódhat hangulati ál­la­po­tá­ról. Eddig már 46.885 tesztet töl­töt­tek ki honlapom látogatói. Miért ne próbálná meg ezúttal Ön is?

Korábbi tartalmak